Erik Haaest: "Arméen der blev glemt"
Bogen udkom 2003. Er som elektronisk bog lagt på nettet september 2006
 

Kapiteloversigt    Obs: K a p i t e l n a v n e t     er link

 

 


00-Prolog: Ørkensoldatens barske liv  Skildret i et følsomt brev til sine forældre i Odense af en ung mand på 17. Bl.a. om besøg i et berømt ørkenkloster.
I dette kapitel kan du - dersom du har højtalere tilknyttet din computer - midt nede i teksten klikke på et link og derefter høre et 45 minutters interview med brevskriveren, udsendt i radioen mange år senere, nemlig i 1991, da han for længst var blevet folkepensionist. Han fortæller om sit liv, ikke mindst som frivillig soldat i The British Army, senere som underofficer i den danske Hær og i 1950'erne som udsendt, frivillig FN-soldat -  det sidste bragte han i øvrigt igen til det Palæstina, hvor han også havde tjenestegjort i 1940'rne.
Hvis du når frem til kapitel 14 "Hvad blev der af dem?", vil du kunne høre 'Marokko' fortælle om sit liv under og efter sin deltagelse som britisk soldat 1945-48.
Hvis du vel at mærke har højtalere tilsluttet din computer.
01-Den danske regerings utrolige kovending  I året 1945 hverver den danske regering unge, danske mænd til frivillig krigstjeneste i et fremmed land. Samtidig med, at samme regering straffer dem, de udsendte til det samme så sent som et år før - blot en anden hær. Begge hvervninger skulle blive skæbnesvangre, for dem, som naivt troede på den danske øvrighed.
02: Historien om Egon fra Fåborg - en gribende - men også lærerig - beretning om en af dem, der faldt derude i det fremmede som genstand for jødernes eller arabernes had, som manifesterede sig som vejsidebomber og guerilla-overfald. Det samme sker i dag i den såkaldte 'Krig mod Terror'. Men i 1946-48 var fjenden ikke araberne, men jøderne i Palæstina, som danskerne blev tvunget til at hindre i enhver frihedsrørelse.
03: Rekrutuddannelsen var jernhård. Alle de overlevende veteraner, jeg har citeret i min bog, har altid fortalt om rejsen og de første måneder. Der er sjove, spændende, men også ulykkelige oplevelser. De allerfleste af de frivillige havde aldrig før været uden for Danmarks grænser. Der forekom adskillige tragedier, som blev nedtonet eller helt ufortalt af øvrighed og presse.
04: Exodus-Tragedien En uhyggelig historie, som verden har søgt at trække glemselens slør henover, indtil denne bog udkom:  5.000 jøder fra Hitlers nedlagte KZ-lejre havde betalt dyrt for at komme med plimsollerskibet 'Exodus' til 'Det forjættede land', nemlig det engelske protektorat Palæstina. Danske frivillige blev tunget til at sejle dem tilbage under forfærdende forhold, fordi de engelske politikere og koloniherrer nægtede jøderne adgang.
05: Danskernes indsats i Europa De danske veteraner 1945-48 fortæller om oplevelser i Italien, Grækenland og Cypern, hvor de blev sat ind mod de lokale, der søgte at skaffe sig fri af de Allieredes brutale besættelsesmagt - som Modstandsbevægelsen i Danmark havde gjort det mod tyskerne 1940-45. Bl.a. de uhyggelige scener beskrives henrettelser i Grækenland, hvor afhuggede menneskehoveder hang som sadeltasker, Tragedien på Cypern og mange andre scenarier, der får nutidens FN-missioner til at ligne søndagsskoler.
06: Danskerne i Indien og Fjerne Østen De blev indrulleret i forskellige, britiske regimenter og udsendt til britiske kolonier over hele jorden i en håbløs kamp for at hindre Det britiske Imperium i at bryde sammen. Dvs. til kamp mod disse landes forsøg på at tilkæmpe sig frihed. Det var ikke lige dét, danskerne havde ventet. Her skildrer en række oplevelser i Indien og Fjernøsten. Uhyggelige såvel som morsomme. Således blev én dansker tilknyttet Briternes retssager mod japanske krigsforbrydere af værste skuffe - at sammenligne med Nazispidserne på anklagebænken i Nürnbergprocesserne i det overvundne Tyskland.
07: Danskerne i Afrika Det engelske Koloniherredømme havde før og under Anden Verdenskrig omfattet meget store områder af Afrika (Egypten, Kenya, Nigeria o.m.a.). Disses indbyggere kæmpede på engelsk side, og efter krigen troede de, at betalingen var frihed for deres land. Men det var England ikke til sinds. Også her kom danskerne mod deres vilje til at kæmpe mod frihedsrørelserne. Det var bitre år med rystende oplevelser for de danskere, som her fortæller
08: Danskerne i kamp i Palæstina Af alle de frihedsrørelser, danskerne blev sat til at nedkæmpe, forekom kampene for at hindre oprettelsen af den jødiske stat Israel den uhyggeligste. De havde set jødernes lidelser under Naziregimet i Anden Verdenskrig. Nu blev de sat ind som en slags SS/Gestapos ufrivillige efterfølgere. Den krig får nutidens FN-aktioner til at ligne det rene spejderliv: Vejsidebomber og ildoverfald var dagens orden. Danskerne lærte at begrave kammerater.
09: Danskerne i Atlanten Til så fjerne britiske kolonier som Jamaica og Bermuda i Det Caribiske Hav blev de frivillige danskere udsendt. De opfattede det nu mest som 'Slaraffenland'
10: Oplevelser på hjemvejen - Endelig blev det 1948. Dermed udløb deres kontrakter, og alle - næsten alle - glædede sig over, at 'eventyret' var slut. Men selv hjemrejsen fra fjerne egne blev ikke uden dramatik
11: The British Army - En hær med traditioner. Her er noget af det materiale, som blev udleveret til danskerne under indsatsen. Det er barske løjer!
12:  En Underkorporals Bekendelser Skæbnen ville, at jeg aldrig nåede at gense min ungdomskammerat Henning Hasselholdt, kun at tale med ham i telefon og få hans tilladelse til at bringe han 'bekendelser'. Jeg havde ikke anet noget om hans barske fortid som engelsk soldat. Han vidste, hvorfor de blev kaldt 'Arméen der blev glemt'.
13: En hård, men lystig tid  'Langeland', alias Carl Christian Hansen, har været en af mine gode kilder. Han blev faldskærmssoldat og gennemgik en endnu skrappere uddannelse end mange kammerater. Men hans gode humør kunne ingen tage fra ham. Det viser hans uddannelsesdagbog.
14: Hvad blev der af dem? Hvorfor blev vi glemt? Hvorfor fik vi aldrig en officiel anerkendelse af Danmark. Vi har masser af medaljer, men de er alle engelske.
Hvad havde vi gjort, som ikke var anerkendelse værd? Hvorfor blev vi 'Armeen der blev glemt'? Vi havde ikke meldt os frivilligt til at undertrykke andre.
15: De skulle knuse folkenes drøm om frihed Forfatteren gør sammen med nogle af dem, der var med, overvejelser om, hvorfor de blev udsendt, og hvorfor Danmark skammede sig over, hvad de havde gjoret i de vanvidsmåneder, som sommeren 1945 var. Ofrede politikerne 2.450 danske mænd for at redde sig selv?
16: Her blev danskerne sat ind       Her er kortskitser, som viser, hvor de danske frivillige blev sat ind.
17: Kilder til denne bog Få af mine dokumentarbøger har haft så mange kilder at øse af. Bøger, blade og personlige beretninger fra dem, der var med. Det forekommer så meget mere mystisk, at først med denne bog, er de 2.450 danske frivilligess historie blevet fortalt. Politikerne har skammet sig - og med god ret.
18: Reception og boganmeldelser. Udgivelsen af "Armeen der blev glemt" fandt sted 14. marts 2003 i Militærhistorisk Samlings lokaler i Odense, ledet af chefen for 'Forsvarsregion Syd', oberst Jørgen Jelstrup, og en række fremtrædende personligheder fra Veteranklubber og militære enheder. Gæsterne heftede sig ved, at én mand manglede: Forsvarsministeren. Han var indbudt, men meldte afbud, skønt han en måned før storskrydende havde meddelt på TV, at han ville gøre alt for at skaffe penge til en bogudgivelse om 'den glemte armé'. De penge har man aldrig set noget til. For veteranerne var hans fravær blot et nyt bevis på politikernes dårlige samvittighed, fordi de blev "Arméen der blev glemt'.
(slut)